Психологиня Богдана Янків: “Створіть карту бажань. Вона запустить енергію для здійснення мрій” | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
31 Грудня, 16:44
logo-black

Психологиня Богдана Янків: “Створіть карту бажань. Вона запустить енергію для здійснення мрій”

Напередодні Нового Року всі хочуть, щоб задумане обов’язково збулось. Під бій курантів загадують найпотаємніше бажання і щиро вірять, що завдяки новорічному диву воно здійсниться.

Психологиня Богдана Янків каже, найкращий спосіб здійснити усе задумане – візуалізувати мрії на карті бажань. У інтерв’ю LMN вона розповіла, як створити карту правильно та чому так важливо мріяти. Говоримо у кабінеті психологині.

«Створюю з клієнтами карти бажань вже кілька років, – розпочинає розмову Богдана Янків. – Цьогоріч мене запросили на  тренінг навіть  працівники стоматологічної клініки. Так, стоматологи теж мріють (усміхається, – LMN). Ця практика останні роки дуже поширюється в Україні. Це не може не тішити. Означає лише одне – люди стають відкритіші, вони не бояться говорити про свої бажання, не бояться мріяти».

Як створити карту бажань?

– Потрібно обрати розмір плакату, на якому б хотіли зобразити свої цілі на рік. Знайдіть вдома журнали, з яких можна вирізати картинки. Шукайте на сторінках те, чого дуже хочете. Якщо це машина – бажано, щоб була саме та марка, той колір, про який мрієте. Якщо подорож – то та країна, у якій конкретно хочете побувати. Можна й просто шукати в інтернеті зображення, які подобаються, але краще, якщо все робити власними руками.

Як налаштувати себе на створення карти?

– Це дуже важливий момент. Я б навіть сказала – ключовий. Насамперед закінчити всі важливі справи. Вам не повинно нічого «висіти на шиї», це переключатиме. Стан має бути спокійний, жодного поспіху. Важливо також зробити комфортну та затишну атмосферу.  Зробіть чай чи інший улюблений напій. Візьміть солоденьке. Можна й ароматичні свічки запалити. Цей процес не робиться 15 хвилин. Постарайтесь виділити час для своїх бажань, нехай вас ніхто не відволікає.

Є певні правила, як розміщати мрії на карті?

 

– Жодних  правил! Радше навпаки, якщо все робити логічно і за якимись схемами – нічого не вийде. Все має бути від душі, віддайтеся почуттям. Так, як зробите ви – завжди буде правильно. Ми вкладаємо енергію, яку не поясниш, тому логіка точно тут завадить.

Єдине, що важливо – в центрі карти поставити власне фото, яке вам подобається. Також підписати карту – на який рік та коли зроблена. Після цього вибудовуйте цілі. Починати можна з будь-якого місця – неважливо. Вже коли карта буде готова ви можете оцінити себе та зрозуміти, наскільки ж ці речі насправді вам важливі. Розкажу такі собі «секрети».

Ціль, яку ви розташували ближче до центру карти завжди свідчить про те, що це найпотаємніша мрія, ви найбільше до неї прагнете і вважаєте, що вона і є центром вашого життя. До прикладу, я свого час так собі спрогнозувала власний кабінет. Хоча, на той момент навіть не думала, що це для мене так важливо. Інколи ми самі себе незнаємо.

Зворотня сторона плакату повинна бути пустою?

– Можна карту так і залишити, але є ще одне цікаве заняття. На зворотній стороні можна намалювати «Колесо Життя». Для цього малюємо лінії так, щоб зображення нагадало нам сніжинку (приклад показано нижче на фото, – LMN). Таким чином утворюється 8 сегментів – це 8 сфер нашого життя: особистісний розвиток, кар’єра та професія, гроші та фінанси,оточення, любов та сім’я, здоров’я та фізичний стан, відпочинок та розваги, умови життя. Кожну з цих сфер потрібно оцінити від 0 до 10 у вашому житті. Пізніше, з’єднавши ці оцінки, виходить певна фігура. Якщо вона не зовсім рівна, має перекоси – ви самі зрозумієте, над якими сферами потрібно реально попрацювати.

Як працює карта бажань?

– Після того, коли повністю завершили її, вішайте на таке місце, щоб кожного дня, чи бодай кожних кілька днів її бачити. Якщо це надто особисте, і ви не хочете, щоб хтось інший бачив карту– прикріпіть її десь у шафі, чи інше приховане місце. Таким чином ми візуалізуємо власні мрії. Вони переходять з «несвідомого» у «свідоме». Ваші мрії стануть реальними і ви самі не зрозумієте, як це трапилось.

Карта допомагає здійснити усі мрії?

– 70-80% – точно! У мене була клієнтка, яка прийшла на тренінг з думкою, що їй немає про що мріяти. Під час роботи вона захопилась і вирізала з журналів багато нових бажань. Потім розповіла мені, що насправді пізніше заховала карту взагалі десь далеко у шухляду. Через рік витягнула і зрозуміла, що більшість з задуманого таки здійснилось. І як це пояснити? Та дуже просто – у світі є енергія, яка рухає нами і нашими планами. Якщо ми її запускаємо зсередини, то вона починає працювати на нас. У цьому випадку все так і сталось. Людина під час створення карти повністю їй віддалась.

Можна створювати сімейну карту бажань? Дитячу?

– Звісно, на аркуші можна вклеїти спільні цілі, мрії. Це ще більше зблизить сім’ю, з’являться спільні інтереси.

Щодо дітей – не зовсім. Це більше методика для дорослих, адже ми завжди думаємо про всіх, а про себе забуваємо.

Дорослі не вміють мріяти?

– Бояться це робити. Напевно, це вже такий патент поведінки. Швидше за все, ще з дитинства  батьки їм не давали розкритись, не дозволяли бажати чогось, на їх думку, надто нездійсненного. У Радянському Союзі так і було. З цього випливає теперішня проблема – люди не вміють мріяти. А як здійснити те, про що ти навіть боїшся думати? Ніяк. Потрібно працювати над собою, тоді життя буде набагато простішим.

  • 0
  • 782
Схожі інтерв'ю