регіональні новини
Написати нам
17 Листопад, 10:10
Ферми повертаються: самбірська історія

Світлана Андрейчикова

На Самбірщині реалізували проект фермерського господарства

У господарствах Львівщини налічується понад 112 тисяч корів. Нині державна політика спрямована на підтримку вже працюючих господарств. Для цього діє низка програм. Та не менш пріоритетним напрямком є напрацювання механізму реєстрації сімейних ферм.

8 листопада на хуторі Білоки урочисто відкрили сімейну ферму Ігоря Бахура. Це стало можливим завдяки його участі в українсько-канадському проекті «Підтримка молочного бізнесу в Україні».

Новозбудоване фермерське господарство розташоване на площі 4 гектари. Приміщення розраховане на 30 голів великої рогатої худоби, обладнане мобільною доїльною установкою та охолоджувачем молока.

На відкритті консультант канадського проекту «Розвиток молочного бізнесу в Україні» Люк Шассе зазначив:

“Приємно бачити, що ферми, які ми відкриваємо, – це власність молодих людей, які не побоялися взяти на себе таку відповідальність. Пригадую, як започаткував свій бізнес у далекому 1981 році. На початку завжди  складно, адже хочеться бути успішним в усьому й одразу, тому бажаю натхнення, терпіння і швидкого розвитку вашому господарству, а ми зі свого боку раді допомагати вам у цій гарній справі”.

Фермер не планує зупинятися на досягнутому. І хоча поки має лише 6, у його планах розширити господарство та придбати техніку для обробки сільськогосподарських угідь. Є можливість і добудувати корівник, якщо добре підуть справи.

Вмовили Ігоря Бахура розповісти про те, як прийняв рішення стати фермером, який шлях  пройшов, аби цього досягнути.

Ігоре, перед тим як зайнятися такою незвичною справою, чи цікавились досвідом роботи подібних підприємств?

Так, перед тим, як розпочати свою діяльність я не тільки вивчав досвід молочних ферм, але й самостійно проводив усі необхідні розрахунки. До цього я займався підприємницькою діяльністю, але мав земельну ділянку, планував   вирощувати бичків.

З чого ж починати?

Варто зрозуміти, що у такому виді діяльності усе взаємопов”язане. Наприклад, щоб отримувати багато якісного молока, потрібно належно годувати корів, потрібен корм. Аби мати свій корм, потрібні сіножаті та   пасовище, а щоб  заготовляти корми – необхідний  трактор та інша техніка… Якщо всього цього не мати, то відповідно і підприємство не таке рентабельне.

Корів обов’язково випасати чи можна утримувати їх в загонах?

Я маю можливість і тому робитиму для них пасовище.

Яким на сьогодні є поголів’я вашого стада?

Наразі 6 корів, не рахуючи телят. Але у планах – розширення молочного виробництва. До Нового року плануємо збільшити поголів’я до п’ятнадцяти. А взагалі маю мрію – 60 корів. Це саменталовська порода. Ожнак планую придбати корів у людей.

Що дала вам участь у проекті?

Найголовніше – досвід, знання. А з матеріальних благ – це танкер під молоко, доїльний апарат, килимки, освітлення. Проект – це моє навчання, від’їздив туди 1,5 роки. Багато товаришів, у яких можу запитати поради.

Розкажіть, у скільки обійдеться ферма  «під ключ» і який термін її окупності?

Поки що не можу сказати. Корова, яка дає багато  молока, окуповується за рік. У саму ферму я вклав 425 тисяч гривень, але вона ще не завершена. Ферма без корів мені обійдеться у понад 600 тисяч гривень. Приміщення я будував “з нуля”.

А на який кінцевий продукт ви налаштовуєтесь? Молоко, сир?

Оптовий збут молока. Щодо сиру, то зараз важко ще щось сказати. Та й молока я ще не здавав. Планую почати з весни.

Чи відчуваєте конкуренцію?

Її нема. Конкуренція зовсім відсутня.

  • 0
  • 1719

Схожі інтерв'ю