«Житло у Воловці удвічі дешевше, ніж у сусідніх курортах», – екскурсовод про відпочинок на Закарпаття | Львівська мануфактура новин
Підтримати проект
регіональні новини
19 Липня, 14:26
logo-black

«Житло у Воловці удвічі дешевше, ніж у сусідніх курортах», – екскурсовод про відпочинок на Закарпаття

Ірина Яким

Майже чверть відпочивальників на Закарпатті – із Львівщини. Більшість відвідують курорти Косино, Берегове, Солотвино. Екскурсовод Василь Панасович розказав LMN про маловідомі місця, куди варто поїхати.

 Селище Воловець, Воловецький район.

185 км від Львова. Селище має хороше транспортне сполучення. Найвигідніше їхати поїздом. Квиток Львів-Воловець обійдеться у 36 грн в один бік.

У Воловці зручно починати пішохідний гірський маршрут: перепади висот не надто значні, тож за день можна здолати велику відстань.  Сюди їдуть за краєвидами з вершин: з полонини Боржава видно рештки оборонних укріплень Лінії Арпада, а з гори Гимба – місцевість поблизу водоспаду Шипіт.

«Досвідчені туристи знають одну хитрість: вартість житла у Воловці удвічі нижча, як у сусідніх курортах. Ціни на двомісний номер у готелі стартують від 280 грн, натомість такі самі житлові умови, скажімо, у Пилипці або Сваляві, обійдуться щонайменше у 400 гривень. Часто відпочивальники винаймають житло тут, а час проводять на сусідніх курортах», – каже Василь.

На сайтах попереднього бронювання мало пропозицій – винайняти житло легше на місці: жителі розміщують оголошення на фасадах своїх осель.  Добре поїсти у  Воловці можна за 100 грн з особи. Якщо вам дісталися апартаменти з кухнею – продуктами можна закупитися на місцевому ринку, що впирається в залізничний вокзал.

Основним недоліком Воловця є те, що тут бракує атракцій. Якщо вас не цікавлять походи в гори, робити буде нічого.

Селище Пилипець, Міжгірський район.

Дістатися сюди можна за 20 хвилин з Воловця, автобуси в цьому напрямку курсують щогодини.

До вершини місцевої гори Гимба протягнуто підйомник. На його верхньому майданчику є кав’ярні, зокрема «Чайовня Сурія». Тут можна придбати суміші карпатських трав та  корисні наїдки, алкоголем не торгують. Влітку тут працює bike-парк. Під’їхати можна на підйомнику разом з велосипедом, а з’їжджати донизу спеціальними стежинами.

«Відпочивальники часто відзначають це місце особливою увагою. Кажуть, що тут атмосфера «екофрендлі». На даху будівлі в етностилі власники навіть встановили сонячні батареї», – пояснює Василь Панасович.

Одразу біля підйомника на туристів чигають місцеві підприємці на автомобілях-всюдиходах: пропонують піднятися на вершину Гимби.

«Але, якщо маєте час і натхнення, цілком реально піднятися самостійно. Не пошкодуйте сил, – радить екскурсовод. – Відстань від підйомника до вершини – 1,5 км. Якщо не квапитись – на дорогу туди-назад витратите 2-3 години. Краєвид на водоспад того вартий. Одягайтеся тепліше, якщо можливо, візьміть термобілизну. На вершині завжди прохолодно, буває, що навіть влітку лежить сніг».

Водоспад Шипіт, біля села Пилипець Міжгірського району.

Розташований при підніжжі гори Гимба. Дорогою до водоспаду є велика облагороджена територія з альтанками, місцями для мангалу, рекреаційні зони для палаток і навіть невелика церква.

Біля власних осель місцеві продають домашні настоянки, вина, гриби. Запевняють, ягідні вина, як-от чорничне або вишневе, користуються найбільшою прихильністю серед туристів. Легкі, не б’ють у голову, мають приємний смак.

Поруч є кафе, ресторани. Шашлик там коштує у середньому 70 грн за 100 г. Також тут подають страви місцевої кухні: бограч, банош, кийзлики, а ще – каву по-турецьки і глінтвейн.

«На початку липня тут багато неформалів з’їжджаються до купальських свят, – каже Василь. – Тож якщо не хочете завітати на чужу вечірку, приїжджайте в інший період. Або навпаки: наступного року сплануйте відпустку на 6-7 липня – і опинитеся в епіцентрі ігрищ зі стрибками через ватру та купаннями у Шипоті».

Фото: з відкритих інтернет-джерел

  • 0
  • 2045
Схожі публікації